Friday, December 25, 2009


Selamat menyambut Hari Krismas buat mereka yang menyambutnya, dan tak lupa buat mereka yang tumpang cuti.

Semalam, dengan berlagaknya aku umumkan, aku dah tengok movie Sherlock Holmes. Aku memang antara pembaca novel2 Sir Arthur Conan Doyle, terutama siri penyiasatan Sherlock Holmes ni, jadi memang aku sgt teruja nak tengok filem ini. Satu lagi novel penyiasatan yang aku cadangkan ialah dari Agatha Cristie, siri penyiasatan Hercule Poirot. Memang cara.

Berbalik pada filem ini, aku bagi thumbs up. Memang seronok. Tak ada satu part pun dalam movie ini yang buat aku bosan atau mengantuk. Huhu. Karakter yang dilakonkan Robert Downey Jr. memang cara, termasukla dia punya sidekick, Jude Law. Jalan ceritanya sungguh cantik sampaikan taknak miss satu saat pun. Walhal ada rasa nak terkucil. Haha.

Oleh itu, tak sepertimana 2012 yang mengecewakan aku, tak salah rasanya kalau korang bazirkan rm10 untuk mengkayakan lagi Warner Bros, tokey wayang dan konco2nya demi cerita yang best ini. Walaupun ada sedikit penambahan dan pengubahsuaian pada karakter Sherlock Holme, tapi ia tetap tidak menterencatkan watak tersebut. Well done.



10 comments:

iyllienaz said...

ohh..nk gila tgok cite ni..xsmpat2 lagi ni..blk s.alam baru dpt tgok..

besi said...

maxx..gua pun dah tengok movie nie
best...rugi tgk dengan cd...
puas hati tgk wayang....

mAxx said...

@iylienaz - fuh..pantas .. segera...rugi x tegok..huhu

mAxx said...

@besi - tu lah pasal. apa barang layan kat cd..wayang baru thrill. dgn dia punya dolby sound system. aku suka tema muzik latar belakangnya. cool

hafizshinchan said...

layan razak mohaidin punya filem...gerenti nak muntah punya.
ahaha

mAxx said...

@hafiz- hehe..film baru ke? filem apa? hehe

dilla said...

ehehe de owg prasan kunun2 dia de iras2 padlock home...

mAxx said...

apa padlock home tu..hehe

hafizshinchan said...

aku lupa dah tajuk cite tuuuh...sebab aku tengok poster dia je, terus aku palingkan kepala. huhu

mAxx said...

hehe. sekilas ko tgok poster tu ko dah tau ye razak punya. hebat