Tuesday, December 22, 2009


Tetiba aku rasa ada mood nak bersajak...

dah lama rasanya aku tinggalkan sajak ni...

zaman muda-muda dulu selalu jugak la aku buat sajak ni..

tp genre aku bukan sajak bunga2 berbaur puitis...

tetapi sajak aku lebih ke arah yang abstrak..

lantak koranglah nak terjemahkan sajak aku tu camne..

okay.. ini sajak aku kali ini...


Satu Subuh di Bilik Usang

Tatkala anjing itu menggigit kakiku,
Aku terlena di celah kehidupan,
Deru ombak membasahi lantai dapurku,
Namun seperti selalu, ia tidak berasap.

Tatkala anjing itu menggonggong kunciku,
Aku tersedak di meja keamanan,
Bebuih putih mengalir ke jendela kamarku,
Malah seperti selalu, ia tidak berkemas.

Tatkala anjing itu menyalak kepadaku,
Aku terpana di ruang kesepian,
Alunan mutiara menghujani cadar ranjangku,
Bahkan seperti selalu, ia tidak berganti.

Tatkala aku dimamah rindu,
Ke mana pula perginya anjing itu,
Penunggu setia bilik ini,
Bilik usang terabadi sakti,
Bangunlah subuhku,
Akukah anjing itu?


Adios.



11 comments:

besi said...

bagus bro...
kadang2 mmg kena tulis sajak
bukan apa...kata org cernaan minda

mAxx said...

heheh.. btul tu

lg sesuai kalau pannggil nyahtinja emosi..huhu

BuLaN iTu aKu said...

superb!!!!!!

mAxx said...

@bulan - ye ke bulan? tengkiu

hatibukansepertikaca said...

wahwahwah. . pandainyer bersajak. . .

Rini said...
This comment has been removed by the author.
mAxx said...

@yat - hahaha.. ala, sajak bodo2 jerk

dilla said...

alah...takat sajak gap,i lagi hebat tulis sajak tau...sajak denosor g tau...akukah denosor e2?

mAxx said...

haha..hebatnya sajak itu

hafizshinchan said...

boleh perform kat maskara shorties kat rumah gapena ni

mAxx said...

yeke..perform pakai maskara pun xde hal..kahkah